Thema's

Dennis Nieuwenhuisen

Dennis Nieuwenhuisen

Mijn loopbaan
Na mijn studie algemene informatica aan de Universiteit van Utrecht ben ik daar korte tijd in dienst geweest als wetenschappelijk programmeur in de vakgroep “geometry and virtual environments”. Al snel kwam in deze groep de kans om een promotieonderzoek te doen op het gebied van robot navigatie. Na er vijf jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben besloot ik de universiteit na mijn promotie te verlaten om een nieuwe uitdaging te zoeken.

Huidige functie
Ik ben in september 2007 bij het NLR in dienst getreden op een afdeling die zich bezighoudt met luchtverkeersmanagement en vliegvelden. We hebben hier uitgebreide simulatie faciliteiten waar alle facetten van de luchtverkeersleiding nagebootst kunnen worden. Het gaat onder andere om een verkeerstoren simulator waar in principe elke verkeerstoren ter wereld in een 360 graden simulator nagebootst kan worden. Ook beschikken we over radardisplays die zo ingericht kunnen worden dat verkeersleiders een realistisch verkeersbeeld voorgeschoteld krijgen. Dit stelt ons in staat nieuwe concepten voor luchtverkeersleiders te testen en te demonstreren en om nieuwe verkeersleiders op te leiden.
Mijn achtergrond komt goed van pas aangezien de luchtverkeersleider in steeds meer taken ondersteuning krijgt van de computer. Navigatie algoritmen spelen daarbij een grote rol, bijvoorbeeld om de verkeersleider en/of het vliegtuig te voorzien van adviezen over de meeste efficiënte routes.

Uitdagingen in de functie
De processen die een rol spelen in het luchtverkeer en op vliegvelden zijn zeer complex en daarom raak je nooit uitgeleerd. Optimaliseren van één proces heeft door een samenspel altijd invloed op andere processen, wat het bedenken van verbeteringen zeer uitdagend maakt. Bij het NLR heb je de mogelijkheid je te verdiepen in een bepaald onderwerp en daarin expert te worden. Verder is er bij het NLR enorm veel kennis en ervaring voorhanden op uiteenlopende gebieden en is iedereen altijd zeer bereid je te helpen of mee te werken als je met een goed idee komt.