Thema's

Arnaud van Kleef

Arnaud van Kleef

Mijn loopbaan
Ik heb van 2001-2006 gestudeerd aan de TU Delft binnen de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Tijdens mijn studie werd ik al snel enthousiast over werken in de ruimtevaart.
De kans die mij geboden werd om stage te lopen bij ESA ESTEC in Noordwijk en het afstuderen bij Dutch Space in Leiden op een uitdagend project, versterkte deze wens alleen maar. Ik ben er hier achter gekomen dat de wereld binnen ruimtevaart betrekkelijk klein is en je vaak dezelfde professionals tegenkomt. Na een zorgvuldige overweging en een succesvolle sollicitatie bij het NLR, afdeling Ruimtevaart (ASSP) ben ik bij het NLR gaan werken.

Waarom werken bij het NLR?
Ik ken geen andere werkgever in Nederland die gezien het brede scala aan ruimtevaart onderwerpen zó dicht bij mijn studie komt. Dat voelt erg goed.
Ook nieuwe, uitdagende onderwerpen die niet vaak aan de orde kwamen tijdens mijn studie, zoals bijvoorbeeld satellietnavigatie, kun je tot in detail bestuderen en toepassen.
De omgang met mijn collega's is bepalend voor de prettige werksfeer op de werkvloer: professioneel en informeel.

Huidige functie
Op dit moment werk ik aan twee verschillende hoofdonderwerpen als medior R&D Engineer binnen ASSP. Het eerste is System Engineering waarin ik werk aan de ontwikkeling van een simulator voor baan- en standregeling voor satellieten. Ook het bedenken van verschillende strategieën op dit gebied hoort hierbij. Het mooie is dat je je strategieën in de gesimuleerde praktijk direct kan testen.
Het tweede onderwerp is satelliet navigatie, een onderwerp waarmee we tijdens ons dagelijks leven steeds meer te maken krijgen. Hier werk ik in verschillende test- en validatie projecten voor Galileo en EGNOS.

Uitdaging in de functie
Uitdaging vind ik zeker bij het NLR. Vooral binnen ruimtevaart, omdat als eenmaal iets in de ruimte is, het erg lastig is om problemen ter plaatse op te lossen. Dit lokt perfectionisme uit en het zeker willen weten of iets goed werkt d.m.v. testen. Het kost tijd en geld om een goede balans hierin te vinden en het is altijd uitdagend om op tijd te leveren aan de klant. Juist omdat je werkzaam bent bij een kennisinstelling sta je vaak vooraan bij innovatieve ideeën en probeer je deze samen met andere collega’s om te zetten in praktische toepassingen voor de klant. Deze vrijheid wordt ons geboden.