Actueel

Interview met Collin Beers (NLR) en Richard Cobben (Fokker Technologies) - Innoveren in de luchtvaart doe je samen!

02/10/2017

Van alle sectoren kent de luchtvaartindustrie de meest complexe, kennis- en kapitaalintensieve en langlopende innovatieprocessen. Ontwikkel- en terugverdientijden van 15 tot zelfs 30 jaar zijn niet ongebruikelijk. Hoe lukt het Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om internationaal toch zulke hoge ogen te gooien? Collin Beers (NLR) en Richard Cobben (Fokker Technologies - onderdeel van GKN Aerospace) werpen hun licht op innovatie binnen de Nederlandse luchtvaartsector.

De Nederlandse luchtvaartindustrie biedt met een omzet van circa 4,6 miljard Euro werkgelegenheid aan zo’n 116.500 mensen. De arbeidsproductiviteit per FTE is hoog in deze branche: ruim 250.000 Euro. De industrie steekt ook veel geld in innovatie. Vorig jaar ruim 5,5% van de omzet.
In Europees verband is de Nederlandse luchtvaartindustrie een gewaardeerde hightech partner. Toch heeft onze industrie het bepaald niet gemakkelijk. Overheden in Duitsland en Frankrijk staan bekend om hun enorme financiële impulsen die ze hun eigen luchtvaartindustrie geven.
Hoe is onze nationale luchtvaartsector in staat internationaal zo’n sterke positie te bekleden?
Richard Cobben, Vice President Engineering, Technology & Quality Fokker Technologies, wijst op de samenwerkingscultuur in Nederland: “Nederlanders zijn slim in samenwerken. Bedrijven, kennisinstellingen en soms ook overheid weten elkaar te vinden bij langdurige ontwikkeltrajecten.”

Lees hier het volledige interview met Collin Beers en Richard Cobben.